Накратко за Китен

Китен от птичи поглед

Черно море формира източната граница на България с дължина 360 км. В южната й част е разположен град Китен, разпрострял се като морски бриз между два прекрасни плажа.

Селището е основано през 1931 година. Тук брегът на Черно море е щедро надарен с живописна красота и много слънце. Дългите златни плажове са обгърнати от чисти сини води, които не носят опасни течения или риби. Пясъчното дъно е с лек наклон, който е много благоприятен за плуване и водни спортове. Средните температури през юли са 25°С. Приятният бриз не позволява на жегата да стане задушна през лятото. Зимата е мека и се препоръчва на възрастни и лекуващи се хора.

Плаж Атлиман в Китен

Мекият морски климат, чистата природа и гостоприемните местни жители на Китен омайват всеки новопристигнал.

Северният плаж на Китен носи името Атлиман и е един прекрасен тих залив. Южният плаж граничи с река Китенска, която е богата на кефал, шаран и мряна.

В Китен има морска база за водни спортове и яхти. Съчетанието на море и гора превръщат курорта в привлекателно място за почивка. Тук в малките хотели в Китен, в квартири и в станции за почивка прекарват ваканцията си над 70 000 туристи.